A mnie od powiedzmy 2 tygodni wkurza zaparowywanie przedniej szyby po uruchomieniu silnika po postoju. O co chodzi? W innych furmankach tak się nie działo. To zaparowanie ustępuje po około 1 minucie, trochę to przeszkadza. Też tak macie? Dodam, że jeżdżę cały czas na klimie, z otwartym obiegiem ustawienie w połowie na szybę przednią i na nogi. Kratki nawiewu te w desce rozdzielczej pozamykane...
Z tym parowaniem kolego to rzeczywiscie dziwna sprawa. Ja tez tak mam. W poprzednim samochodzie tego nie zauwazylem, a nawet jak bylo to sporadycznie albo w naprawde wilgotne dni.
Ja nie mam MAXI-DOT-a nie moge więc bez kompa nic zmieniać i dlatego opieram się na swoich doświadczeniach.
Do włączenia/wyłączenia swiateł do jazdy w dzien nie potrzeba miec maxi dot-a(dotyczy FL)
Wszystko jest w instrukcji
Mimo, że próbowałem się wczytać w instrukcję to nie znalazłem opcji wyłączenia swiateł dziennych bez MAXI-DOT-a. Może mi cos umknęło. piniu prosiłbym o podanie numeru strony z instrukcji.
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Strona 60 - W ciągu maksymalnie 3 sekund po włączeniu zapłonu dostawić wyłącznik kierunkowskazów do kierownicy i jednocześnie puścić go i przytrzymać w dolnym położeniu przez co najmniej 3 sekundy.
Z tym parowaniem kolego to rzeczywiscie dziwna sprawa
u mnie też paruja szyby, nie pomaga ustawienie nawiewu na przednią szybe i nadmuch na 7 stopień (climatronic), oczywiście po włączeniu klimy po kilku - klikunastu sekundach szyba jest czysta.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem, że jak włącze na krótko spryskiwacz szyby to ze spryskiwaczy nic nie poleci a wycieraczki pracuja "na sucho", dopiero jak potrzymam chwile dłużej to normalnie spryskuje mi szyby.
Mam wrażenie, że w moim poprzednim aucie (fabii) nie było takiego opóźnienia. I teraz pytanie, czy takie opóźnienie to norma, czy może jest jakaś nieszczelność w układzie.
Pozdrawiam,
... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Zauważyłem, że jak włącze na krótko spryskiwacz szyby to ze spryskiwaczy nic nie poleci a wycieraczki pracuja "na sucho", dopiero jak potrzymam chwile dłużej to normalnie spryskuje mi szyby.
Mam wrażenie, że w moim poprzednim aucie (fabii) nie było takiego opóźnienia. I teraz pytanie, czy takie opóźnienie to norma, czy może jest jakaś nieszczelność w układzie.
Zauważyłem, że jak włącze na krótko spryskiwacz szyby to ze spryskiwaczy nic nie poleci a wycieraczki pracuja "na sucho", dopiero jak potrzymam chwile dłużej to normalnie spryskuje mi szyby.
Jak krótko? Bo u mnie nie ma takiego efektu. Natomiast co się tyczy parującej szyby, to tylko miałem tak raz czy dwa o 5 rano jak było koło 11°C i bardzo wilgotno. Jak ruszyłem szyba zaczęła mi parować, ale już sam nie wiem z której strony (!!!), bo po spryskaniu płynem wycieraczki jakby wycierały tą parę. Po 3 razie zaparowanie zniknęło. Pomaga też włączenie automatycznego odparowywania szyby.
Z tym parowaniem kolego to rzeczywiscie dziwna sprawa
u mnie też paruja szyby, nie pomaga ustawienie nawiewu na przednią szybe i nadmuch na 7 stopień (climatronic), oczywiście po włączeniu klimy po kilku - klikunastu sekundach szyba jest czysta.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem, że jak włącze na krótko spryskiwacz szyby to ze spryskiwaczy nic nie poleci a wycieraczki pracuja "na sucho", dopiero jak potrzymam chwile dłużej to normalnie spryskuje mi szyby.
Pozdrawiam,
u mnie też tak jest myślałem że mam nieszczelny zaworek zwrotny
ale z tego wynika że to standard we wszystkich fl.
Szyba przednia też mi paruje.
Chyba norma, bo też tak mam.
Niby tak ma byc - powyzej jakiejs predkosci to zaczyna dzialac rowno (opisane w instrukcji)
Trusek - w instrukcji piszą trochę inaczej:
"spryskiwacz włącza się natychmiast, a wycieraczki nieco później. Przy prędkości powyżej 120 km/h wycieraczki włączają się równocześnie ze spryskiwaczem."
Strona 60 - W ciągu maksymalnie 3 sekund po włączeniu zapłonu dostawić wyłącznik kierunkowskazów do kierownicy i jednocześnie puścić go i przytrzymać w dolnym położeniu przez co najmniej 3 sekundy.
Ale ze mnie j.... ops:
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Jeżeli chodzi o włączenie świateł dziennych.Jak będziesz próbował tak jak jest napisane w instrukcji to Ci nie wyjdzie.U mnie jest tak.Dostawiam włącznik kierunków do kierownicy i jednocześnie włączam prawy kierunek.Następnie przekręcam zapłon i tak trzymam przez 3 sekundy.Żeby wyłączyć robię to samo tylko kierunek lewy,pozdrawiam
Re: OII FL dziwne działanie klimatyzacji a może tak ma być ?
Zamieszczone przez maba8
witam - klimatyzacja półautomatyczna
mam taki objaw - klimatyzacja wyłączona, pokrętło nadmuchu nastawione
na szybę przednią , obroty dmuchawy obojętne i teraz tak przełaczam pokrętłem
nadmuch w obojetnie jakie inne połozenie niż było klimatyzacja nadal jest wyłaczona
i jak próbuje powrócic do nadmuch na szybę przednią włacza się sama klimatyzacja
oświadczam stanowczo że nie wduszam przypadkowo przycisku klimy.
Przesunięcie pokętła zmiany nadmuchu z szyby czołowej nawet o klilka stopni powoduje
wyłączenie klimatyzacji.
Też tak macie czy nie a jeśli tak macie jak ja to proszę o informację dlaczego tak jest zrobione bo ja nie widzę sęsu.
Zaraz pójdę to sprawdzić jak jest u mnie.
Natomiast wcześniej miałem Forda Mondeo i tam tak właśnie było.
Jest jedna wada takiego rozwiązania.
Latem, jak jest gorąco przekręcenie pokrętła na szybę włącza klimę i zimne powietrze może spowodować pękanie szyby czołowej (mi się do właśnie w Mondeo przydarzyło i sprawa była powszechna).
Re: OII FL dziwne działanie klimatyzacji a może tak ma być ?
Zamieszczone przez Jarek_wawa
Zamieszczone przez maba8
witam - klimatyzacja półautomatyczna
mam taki objaw - klimatyzacja wyłączona, pokrętło nadmuchu nastawione
na szybę przednią , obroty dmuchawy obojętne i teraz tak przełaczam pokrętłem
nadmuch w obojetnie jakie inne połozenie niż było klimatyzacja nadal jest wyłaczona
i jak próbuje powrócic do nadmuch na szybę przednią włacza się sama klimatyzacja
oświadczam stanowczo że nie wduszam przypadkowo przycisku klimy.
Przesunięcie pokętła zmiany nadmuchu z szyby czołowej nawet o klilka stopni powoduje
wyłączenie klimatyzacji.
Też tak macie czy nie a jeśli tak macie jak ja to proszę o informację dlaczego tak jest zrobione bo ja nie widzę sęsu.
Zaraz pójdę to sprawdzić jak jest u mnie.
Natomiast wcześniej miałem Forda Mondeo i tam tak właśnie było.
Jest jedna wada takiego rozwiązania.
Latem, jak jest gorąco przekręcenie pokrętła na szybę włącza klimę i zimne powietrze może spowodować pękanie szyby czołowej (mi się do właśnie w Mondeo przydarzyło i sprawa była powszechna).
Te samoczynne włączanie się klimy jest prawdopodobnie tylko do 20 stopni.Tak powiedzieli mi w serwisie,pozdrawiam
Jeżeli chodzi o włączenie świateł dziennych.Jak będziesz próbował tak jak jest napisane w instrukcji to Ci nie wyjdzie.U mnie jest tak.Dostawiam włącznik kierunków do kierownicy i jednocześnie włączam prawy kierunek.Następnie przekręcam zapłon i tak trzymam przez 3 sekundy.Żeby wyłączyć robię to samo tylko kierunek lewy,pozdrawiam
super ze podpowiedziales jak to jest - ja tez ostatnio probowalem i nic.
dzis zbadam Twoj patent.
Ale prawda - instrukcja jest niejednoznaczna w tej kwestji.
Komentarz